星期一, 11月 07, 2016

「自言自語」越來越少


這個blog越來越難以維持,除了因為工作忙,其實還與周圍的環境變化有關係。

昨晚,電視上又出現示威遊行人士佔領道路,與警察對shi的場面。不像以前雨傘時期的關心,我只看了兩眼,關了電視。

也許真的,要覺醒了:現在的香港,是13億中國人民的小玩具。中國人,中國的...掌上明珠,已是過去。

為了中國人的那麼一點玻璃心,少了一顆明珠又算什麼?

800萬香港人,除去不斷參入的中國人心血,已經寥寥無幾。殖民統治下教育的年輕人,也許是最後一批與眾不同的部分...敢於追求,敢於抗爭。

等到他們也給同化了,也許正好就是50年!名正言順的一國一制。

正如杜san說的...

 

剛才在fb上還讀了一篇文章,有同感,轉載如下。

未能離開香港,也許會成為許多留在這裡的人的心結。

- - -轉載FB - - -

係香港生活左咁多年,每日睇住呢個政府賣港
而我地就一直抗衡
去到一個地步,就係我地關唔關心政治都冇用。
個種感覺就好似比人強姦咁,就算我用力去推開佢,都敵不過一個雄糾糾嘅男人嘅力量
到最後就毫無憐憫咁內射左我

好攰,真係好攰。
抗衡中共嘅赤化,就即係同馬會長賭,亦即係必輸無疑。
未試過有一刻無力感係咁大,因為係呢刻我睇唔到呢個地方係有希望,甚至只得絕望。

我覺得自己蠢左,點解會對呢個地方有希望?
好似班港豬咁咪幾開心
安穩生活、順風順水、安樂茶飯
簡直就好似大麻咁,隊完之後無憂無慮。
唔使日日費心費神去關心、怒屌呢啲政治

我唔係冇試過去關心呢個社會
我唔係冇試過去關心政治
我試過
但有用咩?最後所謂嘅核心價值-法治精神都俾呢個政府出賣埋
換番黎嘅只係絕望。

 



沒有留言:

張貼留言

每個角落都有人生

最近無意中開始追看日本電視劇「この世界の片隅に」(中文翻譯 「在這個世界的某個角落裡」)。 故事從現代開始,一個妙齡女子因為工作不如意,依然遠走到一個從未踏足過的地方—廣島的某個即使日本人都不能正確發音的地方「呉」市。 但是她是有目標的,直接去到一個在山腰上的民居,但是已經荒廢....